16-10-12

Comeback ? .. het verschil

Na de Antwerp 10 miles, liet ik mij door de webloglopersbende overtuigen om nog een keer een "marathonneke" te lopen in Eindhoven. Ik aarzelde toch wel om mij in te schrijven omdat de knieblessure eerder chronisch was en ik mij ondertussen helemaal had toegelegd op mijn kruiden. Maar bij de inschrijving merkte ik dat annuleren mogelijk was .. dus waarom niet .. Als het slecht afloopt met mijn knie dan kan ik nog altijd afzeggen ..  

Einde juni raadpleegde ik een kine-osteapaat-chiropractor (all in one denk ik) en zij vertelde mij dat in de 2 blessure-jaren heel mijn rug, heup en knie ontregeld waren. Zij zou mij helpen, maar tijdens de behandelingen mocht ik niet lopen. Dat maakte dat ik pas eind juli ben beginnen trainen. Ik stelde een trainingplan op, 3 keer per week lopen, 1 keer zwemmen en 1 keer fietsen. 

 Zwemmen lukte nog net, maar niet elke week, mijn fiets is 1 keer van den haak geweest .. om mijn klikpedalen nog eens te testen. Ik deed netjes mijn duurlopen op zondag, maar tijdens de week liep het vaak mis .. geen goesting, verkeerde planning, te slecht weer .. Kortoms een miserabele training voor een marathon. Ik moet wel zeggen dat de duurlopen op zondag mij heel goed bevielen vooral omdat ik telkens op een verschillende locatie ging lopen. Ik liep mee met de wandeltochten van Activia .. uitgestippelde routes, door bossen, parken, velden .. heel leuk en je wordt steeds aangemoedigd door de wandelaars .. 

eindhoven,marathon,massageolie,kaneel,wandeltochten,training,knieblessure

Na de les aromatherapie vertrokken we zaterdagmiddag richting Eindhoven. Een SMS van Katrien "wij zitten in Cafe Centraal op de markt" .. Het beloofde weer een leuk weekend te worden. Pastaparty in het hotel .. ik had in weken niet meer zoveel gegeten. Op tijd gaan slapen in een superdeluxe kamer. Ik was nog niet echt zenuwachtig. Ik zou wel stoppen als het niet meer zou gaan.

Zondagmorgen, koud maar zonnig .. een stevig ontbijt en dan klaarmaken voor de start. Camelbag vullen, gellekes (bedankt Katrien), druivensuiker, een chocolatje (mag da wel?) en mijn havermoutkoekje.

eindhoven,marathon,massageolie,kaneel,wandeltochten,training,knieblessure

marathon1.jpg

Samen met Jess en Odile sloot ik mij aan bij de pacers van 4.30h, het laatste vak, we liepen dus helemaal achteraan. De eerste kilometers verliepen heel goed, een aangenaam tempo, genoeg om nog wat te tetteren, te gibberen en om te dansen .. op de muziek naast het parcours.

Km 16 .. "allemaal links aanhouden .. een WR in aantocht" de Kenianen passeerden ons. Later zagen we ook het busje met de afvallers .. in mijn ooghoek dacht ik dat ik Katrien zag .. maar besefte het laat. Dit kon niet zijn .. Ik zette die gedachte uit mijn hoofd en liep verder .. Nadien bleek dat het inderdaad Katrien was. Veel beterschap meid !!!

marathon2.jpg

Rond de 20 km zag ik Julie, Maarten en Nico staan, een beetje verder stond Frank. Het parcours was helemaal anders dan bij de vorige marathon, wat het toch wel een beetje spannend maakte. 

Km 25 .. toen werd het knap moeilijk .. ik moest blijven drinken en eten en vooral blijven lopen, hetzelfde tempo aanhouden ..

Km 30 .. we passeerden een drankpost en ik liep mooi verder in het midden van het parcours. Jess en Odile vertraagden voor drank .. na een tijdje ging één van de pacers op zoek naar Jess en Odile .. zij waren uit mijn zicht verdwenen. Ik zag enkel de gele ballon. Ik hield in, maar de afstand met de groep werd alsmaar groter. De moed zakte mij in de schoenen, ik hang er tussenin, wat doe ik .. Uiteindelijk besloot ik om een tandje bij te steken, ik sloot mij terug aan bij de groep en liep verder.

Km 35 .. samen met de pacers liepen we op 1 lijn .. het tempo zat goed. Op km 38 hoorde ik Karine (één van de pacers zeggen), zij die kunnen lopen gewoon door .. Ik hield mijn tempo aan, de pacersgroep vertraagde .. ik liep de stad in, het publiek zorgde voor ambiane, de Piazza, overal hoor ik mijn naam roepen. Stratumseind, een walm van zweet en bier en overal supporters. Dan voel je geen pijn meer. 

marathon3.jpgKm 40 ... een straat voor mij alleen. Tranen in mijn ogen .. het is me gelukt. "Nog 2 km" dacht ik, "bijna gedaan, blijven lopen, je bent er bijna .. " In de verte zag ik Frank staan, nog een extra stimulans. De laatste 500m waren er echt te veel aan .. ik dacht dat er geen eind aan kwam. Nico stond ook nog te filmen.

De finish .. 4.28h .. super content.


Een comeback .. ? Ja, ik denk het wel .. Er zijn al plannen voor volgend jaar .. samen met met schoonbroer, mijn jongste zoon wil de uitdaging ook aangaan, nog een motivatie om verder te gaan.

Het verschil  ..  bij mijn eerste marathon was het doel "uitlopen", de daarop volgende marathons wilde ik onder de 4u finishen. Deze keer zou ik genieten, voorzichtig zijn en vooral luisteren naar mijn lichaam. Het werd dan ook een supermarathon. Je moet echt niet voor die 4u gaan, gewoon lopen, babbelen, genieten, lachen, dansen .. dat is veel leuker dan je uitsloven voor een PR. 

Zondagavond kon ik amper nog op mijn benen staan. Mijn knieën en vooral mijn heup deden enorm pijn. Een badje met jeneverbesolie, een massage met kaneel en arnica. Kaneel werkt stimulerend, zorgt voor een betere doorbloeding, helpt bij spanningen en krampen. Een theetje om te ontspannen en dan slapen, want ik moest vroeg op voor mijn werk .. "Hoe" dat was toen nog echt een vraagteken.

The day after ... maandag had ik weinig of geen last van mijn benen.  

Commentaren

Welcome back! En wat voor een comeback, meteen een marathon en zo genieten! Proficiat dat heb je goed gedaan en het was duidelijk aan je te zien dat je genoot. Zo stralen! Keep it up.

Gepost door: Julie | 16-10-12

Super leuk je weer te zien en proficiat met je prestatie . Wat mij betreft zeker tot een volgende hoor. Ons tempo past bijeen dus mss es uitkijken voor een genieten op een marathon loopje in 2013 ?

Gepost door: veerle t | 16-10-12

heel knap gedaan zeg, zeker met zo'n "manke" voorbereiding! Proficiat!! En je hebt helemaal gelijk wat die tijd betreft, da's voor mij ook totaal van ondergeschikt belang geworden na een jaar blessureleed. Gewoon het feit dat je dit kan doen is het belangrijkste van al.

Gepost door: Ruth | 16-10-12

Ik was blij verrast toen ik je zag samen met Jessia en Odile. Een bijzonder trio;-)
Gefeliciteerd met je mooie prestatie!

Gepost door: Tiny | 16-10-12

Kei goed gedaan!

Wie weet kunnen we nog eens samen trainen. en wat ervaringen over de kruiden delen :-p

Gepost door: Carmen | 16-10-12

o zo n mooi verhaal en wat zo super is : genieten, toch kruiden en vooral : blessurevrij !

Gepost door: Kaat | 17-10-12

o zo n mooi verhaal en wat zo super is : genieten, toch kruiden en vooral : blessurevrij !

Gepost door: Kaat | 17-10-12

Zo blij om je terug te zien en dan nog op een marathon. Tot gauw want we gaan zeker nog eens samen lopen :-)

Gepost door: Veerle B | 17-10-12

Edith, petje af voor jou. Je moet het maar doen, je bent een dame met karakter, zoveel is duidelijk. Ik heb héél veel bewondering voor de manier waarop je dit hebt aangepakt. Het nodigt uit om die loopschoenen toch nog eens uit de kast te halen. Dank je wel! ;)

Gepost door: Sabine | 17-10-12

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: electricien paris | 21-02-15

De commentaren zijn gesloten.